2012. május 10., csütörtök

"Édes hús"

A következő receptre már nem tudom hol akadtam rá (talán valamelyik főzőkurzuson vagy valahol a neten), de igazából nem is lényeges. Az eredetivel biztos nem egyezik teljesen, de az íze pont megfelelő.
Az édes hús elnevezés a legkisebb gyermekemtől származik. Ez talán az egyetlen forma, amelyben megeszi a mézet. Persze ha ezt elolvassa és megtudja hogy mézzel készül, lehet hogy többet nem eszik ilyet :-)
Az elkészítés gyors és egyszerű, az eredmény mégis nagyszerű.

Hozzávalók

  • 1,5 kg csirkeszárny
  • 1 narancs leve
  • 0,5 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy préselve
  • 3-4 ek méz
  • 3-4 ek szójaszósz


A mennyiségeket ízlés szerint, kóstolás alapján lehet módosítani.

Az elkészítési mód is szabadon választott. Eredetileg olajon pirítjuk a fokhagymát, majd beletesszük a húst és kicsit tovább sütjük. Ezután ráöntjük a fenti folyadékok keverékét és készre sütjük. Többször is próbálkoztam ezzel a módszerrel, de mindig az volt a meglátásom, hogy a hús nem veszi át eléggé az ízeket. Így a következő formára módosítottam: 

  • A szárnyakat az ízületeknél 3 részre vágom - így jobban kitöltik a teret, jobban érintkeznek a wokkal
  • Előző nap (de legalább pár órával sütés előtt) bepácolom a húst a fenti összetevők keverékébe.
  • Sütésnél a forró olajba teszek még némi apróra vágott fokhagymát és kicsit megpirítom.
  • Ezután beleteszem a húst (a levet kissé lecsöpögtetem) és átsütöm.
  • Ráöntöm  a maradék páclevet és tovább sütöm vele míg a páclé besűrűsödik.
  • Amikor a hús átsült, lé már sűrű, lehet tálalni.



A második megoldás nekem jobban bejön, ízesebb a hús, ellenben jobban rápirul a pác. De ki hogy szereti. Egyébként ha páclé marad a wok alján, pár óra múlva egy sötét színű, tömör, édeskés kocsonya lesz belőle, hála a sok bőrnek ami a szárnyon van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése