2012. november 25., vasárnap

Házi kenőmájas

Már régóta terveztem, hogy házilag is készítek kenőmájast, de eddig még nem sikerült eljutnom a megvalósításig. A múlt héten disznóvágás után úgy gondoltam, hogy kéne valamit kezdeni a májjal. Elkezdtem a neten keresgélni kenőmájas receptek után. Találtam is elég sokat, és persze viszonylag kevés egyforma volt. Így aztán nem is maradtam egy konkrét összetételnél, hanem ami összetevő megmaradt a fejemben azt összekombináltam és így összehoztam egy viszonylag egyszerűen elkészíthető, de kellően finom májast.


Hozzávalók:


  • egy nagy sertésmáj kockázva
  • 1 nagy fej hagyma aprítva
  • 1,5 alma kockázva
  • bors
  • majoranna
  • vaj
  • zsír


Elkészítés:

3 nagy kanál zsíron üvegesre pároljuk a hagymát. Utána beletesszük a májat és csaknem készre sütjük. Ekkor kerül bele az alma. Az egészet jól összesütjük. Beletesszük a sót, borsot, majorannát. Levesszük a tűzről. Darabokban belekeverünk 10 dkg vajat. Ezután botmixerrel krémesítjük. A végén még igazítunk a fűszerezésen majd hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen.
Az almától kicsit édeskés lesz, a vaj krémesíti, de jól érződik a sertésmáj karakteres íze is. Ha lágyabb ízeket szeretünk, próbáljuk csirkemájjal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése